Dorsz, niegdyś tania ryba, stał się tak samo kosztowny jak inne morskie gatunki.Najlepiej kupować świeżego. Nie muszę dodawać, że wszystko co zrobimy ze świeżegoproduktu będzie o niebo smaczniejsze, niż to co zrobimy z zamrożonego.W przypadku ryb to istotna różnica smaku.
Składniki:
- 1 dorodny filet z dorsza, najlepiej świeży, ok. 30-40 dkg,
- 1 spora cebula (najlepiej szalotka),
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 g),
- gałązka rozmarynu,
- masło, sól, cytryna,
- 1/2 opak. śmietany 18% (ok. 100 g, choć w zasadzie ilość śmietanyregulujemy w zależności od własnego uznania).
Jak przyrządzić?
1) Filety myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki o szerokości ok. 6 cm.Oprószamy solą i lekko pieprzymy. Skrapiamy cytryną. Kładziemy w chłodnym miejscu.
2) Kroimy dość drobno cebulę. Smażymy ja na 2 łyżkach masła tak długo,aż stanie się miękka i szklista (ok 10 min.). Odsuwamy ją do brzegów patelni,zwiększamy ogień i kładziemy rybę. Obsmażamy ją z obu stron, delikatnie przekładając.
3) Kawałki ryby zdejmujemy z patelni. Najlepiej szeroką łopatką, żeby ryba się nie rozpadała.Na patelnię wlewamy białe wino. Dodajemy drobno pokrojoną gałązkę rozmarynu.Rozmaryn ma intensywny, nieco żywiczny zapach. Toteż należy dodawać go z umiarem.Powstały sos mieszamy i odparowujemy - w granicach połowy objętości. Wlewamy małymi(na początku) porcjami śmietanę, mieszając dokładnie. Teraz sos gotujemy na dużym ogniu,czekając na moment, aż zgęstnieje. Trwa to kilka minut.
4) Gdy sos osiągnie gęstość właściwą z naszego punktu widzenia, zmniejszamy ogieńi wkładamy do niego ostrożnie rybę. Obracamy w nim rybę przynajmniej raz. Gotujemy wszystkorazem jeszcze kilka minut.
Jak podawać?
Z ryżem, białym winem i lekką sałatą. Jeśli macie czas i chcecie wydać to daniew bardziej wykwintnym stylu - zamiast ryżu podajcie placuszki ryżowe.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | sporo (śmietana) |
Przybliżony koszt | 30 zł |