Dorsz w sosie śmietanowym z rozmarynem - Przepis

Przepis kulinarny
Dorsz w sosie śmietanowym z rozmarynem Zobacz 4 zdjęcia

Dorsz, niegdyś tania ryba, stał się tak samo kosztowny jak inne morskie gatunki.Najlepiej kupować świeżego. Nie muszę dodawać, że wszystko co zrobimy ze świeżegoproduktu będzie o niebo smaczniejsze, niż to co zrobimy z zamrożonego.W przypadku ryb to istotna różnica smaku.

Składniki:

- 1 dorodny filet z dorsza, najlepiej świeży, ok. 30-40 dkg,
- 1 spora cebula (najlepiej szalotka),
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 g),
- gałązka rozmarynu,
- masło, sól, cytryna,
- 1/2 opak. śmietany 18% (ok. 100 g, choć w zasadzie ilość śmietanyregulujemy w zależności od własnego uznania).

Jak przyrządzić?

1) Filety myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki o szerokości ok. 6 cm.Oprószamy solą i lekko pieprzymy. Skrapiamy cytryną. Kładziemy w chłodnym miejscu.

2) Kroimy dość drobno cebulę. Smażymy ja na 2 łyżkach masła tak długo,aż stanie się miękka i szklista (ok 10 min.). Odsuwamy ją do brzegów patelni,zwiększamy ogień i kładziemy rybę. Obsmażamy ją z obu stron, delikatnie przekładając.

3) Kawałki ryby zdejmujemy z patelni. Najlepiej szeroką łopatką, żeby ryba się nie rozpadała.Na patelnię wlewamy białe wino. Dodajemy drobno pokrojoną gałązkę rozmarynu.Rozmaryn ma intensywny, nieco żywiczny zapach. Toteż należy dodawać go z umiarem.Powstały sos mieszamy i odparowujemy - w granicach połowy objętości. Wlewamy małymi(na początku) porcjami śmietanę, mieszając dokładnie. Teraz sos gotujemy na dużym ogniu,czekając na moment, aż zgęstnieje. Trwa to kilka minut.

4) Gdy sos osiągnie gęstość właściwą z naszego punktu widzenia, zmniejszamy ogieńi wkładamy do niego ostrożnie rybę. Obracamy w nim rybę przynajmniej raz. Gotujemy wszystkorazem jeszcze kilka minut.

Jak podawać?

Z ryżem, białym winem i lekką sałatą. Jeśli macie czas i chcecie wydać to daniew bardziej wykwintnym stylu - zamiast ryżu podajcie placuszki ryżowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćsporo (śmietana)
Przybliżony koszt30 zł

Dorsz w sosie śmietanowym z rozmarynem: Podobne przepisy

Dorsz w sosie śmietanowym z rozmarynem: wypróbuj również

Sos śmietanowy rodem z Rosji

... Sos śmietanowy jest świetnym dodatkiem do sałatek, jajek, śledzi oraz wędlin. Jeśli więc planujesz dzisiaj małe przyjęcie, to na pewno się przyda. Ten przysmak to wyjątkowa mieszanka warzyw, owoców i ziół. Oryginalny smak stanie się hitem całej ...

dawno temu

Makaron w sosie śmietanowym

... w sosie śmietanowym. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób możesz go zrobić, a także poznasz różne dostępne rodzaje śmietany. ... : 9%, 12%, 18% oraz 30%. Ostatniego z wymienionych rodzajów śmietany użyjemy do przygotowania ...

dawno temu

Przepisy na dorsza

... przyjemności. Jedną z bardziej popularnych ryb w kuchni polskiej jest dorsz. Zobacz, jakie cechy są jej przypisywane oraz jakie dania możesz z niej przyrządzić. ... ziół i sosu śmietanowego. Poza tym, do jego jedzenia przekonasz swoje dzieci, ...

dawno temu

Dorsz pieczony z pomidorami

... Są trzy powody, które powinny skłonić cię do przygotowania dziś dorsza pieczonego z pomidorami. Po pierwsze, ryby są bardzo zdrowe i należy jej jeść jak najczęściej. Po drugie, zrobienie takiego ... obiadu nie zajmie ci wiele czasu. Po trzecie, ...

dawno temu

Dorsz duszony z pieczarkami

... Wiesz o tym, że ryby są zdrowe i powinnaś wzbogacać o nie swoją dietę. Chcesz przyrządzić coś zdrowego i pysznego, a nie masz pomysłu na nową potrawę? Sprawdź, jak przyrządzić duszonego dorsza z pieczarkami bez dodatku tłuszczu! ... Wiesz o tym, ...

dawno temu

Kurczak w śmietanie

... , które niezwykle trudno jest zepsuć. Bardzo wdzięcznym w przygotowaniu daniem jest kurczak w sosie śmietanowym. Jego przyrządzenie jest bardzo proste, a podanie razem z ryżem, makaronem albo pieczonymi ... ziemniakami z warzywami sprawi, że z ...

dawno temu

Łosoś w sosie koperkowym

... wiele do życzenia. Obok wysokich cen smażonej flądry albo pieczonego dorsza zwykle towarzyszy im niezbyt dokładne przygotowanie, często będące przyczyną zatrucia pokarmowego. Nie należy jednak rezygnować ... wystarczy tylko znaleźć odpowiedni ...

dawno temu

Ryba w sosie śmietanowym

... albo śledzie po żydowsku, to raczej dobry pomysł na przystawki albo zimne przekąski niż sycący obiad. Jeżeli chcesz zatem zaserwować swoim bliskim smaczne danie główne z ryby, powinnaś zdecydować się na zrobienie ryby w sosie śmietanowym. ... ...

dawno temu

O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ... Rozmaryn silnie pobudza krążenie. Można go przyjmować ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

... Ziemniaki można przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tych gotowanych polanych masełkiem, po klasyczne frytki z sosem czosnkowym. Przy okazji przygotowywania kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem ... , KAMIS zainspirował mnie do wypróbowania ...

dawno temu

Sos do mięsa

... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach. ... się z sosem śmietanowym albo koperkowym, a wieprzowina idealnie łączy się z sosem śliwkowym bądź też chrzanowym. Sos to nie ...

dawno temu

Ryba w sosie koperkowym

... Ryby znane są ze swoich szczególnych właściwości. Wspomagają rozwój dziecka i wzmacniają jego układ odpornościowy. Jak często przyrządzasz dania rybne dla swojego dziecka? Sprawdź, jak przyrządzić rybę w sosie koperkowym. ... rybę w sosie ...

dawno temu

Sosy do mięs

... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę ...

dawno temu

Ryba w sosie cytrynowym

... jednak zupełnie wykluczać go z naszego jadłospisu, a z cierpliwością szukać odpowiadającej naszym wymaganiom receptury. Ciekawą i nieco różniącą się od standardowego jedzenia smażonych ryb obtoczonych w mące jest ich zanurzenie w różnego rodzaju ...

dawno temu

Piękny biust dzięki rozmarynowi

... kupić rozmaryn, który dzięki zawartym w nim olejkom wykazuje działanie pobudzające krążenie krwi, a więc także ujędrniające. Przygotuj napar ze świeżego lub suszonego rozmarynu, po ostudzeniu zamocz ...

dawno temu

Sos cebulowy

... Sos cebulowy znakomicie pasuje do kotletów siekanych, kopytek czy kaszy gryczanej. Warto poznać jego recepturę, by móc w prosty sposób podkreślić smak swoich ulubionych potraw. Jak wiecie przepis na sos nie może być zbyt skomplikowany, więc nie ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ... podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć ...

dawno temu

Sos do frytek

... Sos do frytek – oto czego potrzebuje dziś każdy singiel. Nie znalazłaś jeszcze drugiej połówki? W takim razie zaproś przyjaciół i zróbcie sobie wieczór ze smakołykami, tak na początek tygodnia, by ... kolejne dni były tylko lepsze. Możesz też ...

dawno temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to ...

dawno temu

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

... Dla tych, którzy lubią aromatyczne, ale niezbyt ostre smaki jest łagodny, lekko kremowy sos czosnkowy. Do jakich potraw pasuje? Jak się robi sos czosnkowy? Zdradzamy sekret jego receptury i wachlarz jego zastosowań. Jak brzmi przepis na sos ...

dawno temu

Powiązane Tematy