Postanowiłam przedstawić wam bliżej kilka z nich. Jaką mają cechę wspólną? Wszystkie pięknie pachną.Część dopiero po przekrojeniu. Zapachy te przypominają bajki o dalekich krajach.
Z owoców jakie tu prezentuję, dwa są naprawdę z rejonu Ameryki Południowej: papaja i tamarillo.Dwa pozostałe pochodzą z rejonu Indii. Zadomowiły się w Ameryce Południowej do tego stopnia,że są spożywane na co dzień. To mango i karambola.
Jest ich w naszych sklepach coraz więcej. W jednym z nich przeżyłam miłą niespodziankę,ponieważ przy stoisku zobaczyłam... krótki ilustrowany przewodnik po nieznanych nam bliżej owocachi jarzynach. To dobry pomysł.
Co je łączy - przede wszystkim piękny zapach. Zapach ten obiecuje, że będzie słodko i soczyście.Owoce są przede wszystkim orzeźwiające w smaku. Ale już nie tak słodkie, jak sugerowałby roztaczany zapach.Dlatego możemy używać ich nie tylko do deserów i sałatki owocowej. Spróbujcie podać je do serówzamiast klasycznych winogron i orzechów.
Mango pokrojone w "jeżyka" i posypane chili może być świetnym dodatkiem do aperitifu. Mango przekrawamywzdłuż omijając dużą płaską pestkę. Nakrawamy głęboką kratkę w dwóch połówkach. Przewijamy owoc skórkądo dołu. Nacięty owoc tworzy prostokątne kolce gotowe do jedzenia w wygodny sposób. Jeszcze tylko odrobinachili w proszku. Znakomite do pojadania z aperitifem.
Na koniec propozycja "dosłodzenia" owoców naprawdę deserowo. Można podać je oblewając czekoladowąskorupką. Zaskakujące zestawienie - świeżego, chłodnego owocu z czekoladową słodyczą.
Składniki:
- 1/2 czekolady (80% kakao),
- 1 czekolada mleczna,
- 2 łyżki cukru pudru,
- papaja,
- karambola,
- mango.
Jak przyrządzić?
1) Czekolady roztapiamy w niedużym garnuszku ustawionym w kąpieli wodnej. Gdy staną się płynnew konsystencji, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę.
2) Owoce kroimy na nieduże, łatwe do wzięcia palcami kawałki pozbawione skórki (poza karambolą,której skórkę zostawiamy). Po jednej stronie smarujemy je dość grubo gorącą masą czekoladowąi odkładamy na pergamin do ostygnięcia. Gdy przygotujemy w ten sposób wszystkie kawałki owoców, wkładamy je do lodówki na 30 min.
Jak podawać?
Układamy delikatnie na płaskim talerzu. Najwyżej dwie warstwy i niezwłocznie podajemy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 25 zł |