Śledź zawsze znajdzie miejsce na stole wigilijnym. Być może ta wersja przypadnie wam do smaku. Nadaje się równie dobrze jako jedna z wielu zakąsek na świątecznym zimowym obiedzie, czy kolacji. Zaletą tak przygotowanego śledzia jest to, że możemy przechowywać go dłuższy czas w lodówce "podbierając" tyle, ile potrzebujemy w danym momencie.
Składniki:
- 6 płatów śledziowych, solonych,
- 3 niewielkie cebule,
- 1 duże jabłko (szara reneta),
- 15 dkg fasoli białej, drobnej,
- 1 opak. śmietany ( niektórzy zastępują ją jogurtem).
Marynata:
- 1 i 1/2 szklanka wody,
- 1/2 szklanki octu,
- sok z 1/2 cytryny,
- kieliszek wina białego, wytrawnego,
- 2 łyżeczki cukru,
- sól,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
1) Fasolę moczymy co najmniej kilka godzin. Gotujemy z solą i odrobiną masła. Możemy kupić gotową w puszce- co zaoszczędza nam nieco pracy i czasu przy przygotowaniach.
2) Śledzie moczymy w mleku. Czas moczenia to kwestia indywidualna. Każdy ma swoje miary smaku. Po wymoczeniu płuczemy je w wodzie.
3) Przygotowujemy marynatę. Cienko skrojoną w talarki cebulę wkładamy do gotującej się wody na 10 min. Po tym czasie odcedzamy smak,odkładając cebulę do ostygnięcia. Do smaku dokładamy przyprawy, sól i cukier. Dolewamy ocet i gotujemy jeszcze przez 10 min.Gdy marynata ostygnie dodajemy sok z cytryny i wino do smaku.
4) Do jednego naczynia składamy cebulę i zalewamy marynatą. Do drugiego śledzie pokrojone na porcje, jakimi będą układane na półmisku.Zakrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godz.
5) Bezpośrednio przed wydaniem obrane jabłko kroimy na drobne cząstki. Śmietanę doprawiamy do smaku cukrem, solą i cytryną. Fasolę solimy i mieszamy z kilkoma kroplami oliwy.
Jak podawać?
Śledzie układamy rzędami. Pomiędzy rzędy kładziemy fasolę i jabłko. Otaczamy wianuszkiem marynowanej cebuli.Wierzch dekorujemy śmietaną tuż przed podaniem na stół. Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Uwagi:
Tę wersję można wzbogacić lub zmienić w zależności od fantazji i aktualnie posiadanych w domu składników.Wszelkie marynowane jarzyny, drobno pokrojone ugotowane ziemniaki przyprawione dośc ostrobędą tutaj dobrym dopełnieniem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niedużo |
Przybliżony koszt | 16 zł |