Bliny (kuchnia rosyjska) - Przepis

Przepis kulinarny
Bliny (kuchnia rosyjska) Zobacz 5 zdjęć

Najpopularniejsze spośród drożdżowych placków. Bliny bywają różne. Ta nazwa określa całą rodzinę placków;gryczanych, ziemniaczanych, drożdżowych i tych, które my nazywamy po prostu plackami. Wybrałam te najbardziejlubiane, z charakterystycznym smakiem gryki w połączeniu z mąką pszenną. Powinny być dość płaskie,ale jednocześnie lekkie i wyczuwalnie pulchne. Najbardziej smakują ze szlachetnymi dodatkami.W Polsce znane od bardzo dawna. Do tego stopnia, że M. Monatowa podaje w swojej książce kucharskiej przepisna pyszne polskie bliny, którego receptura różni sie minimalnie od receptury z rosyjskich książek kucharskich.

Dawniej bliny pieczono w piecu. Dzisiaj smaży się je na małych patelenkach przeznaczonych specjalnie do tego celu.Nie rezygnujmy z robienia blinów, jeśli takich patelni nie posiadamy. Sam blin jest dość prosty w smaku.Pełnego czaru nabiera z różnymi dodatkami. W zależności od zasobności naszej kieszeni i fantazji. Najlepiej,gdy podczas podawania blinów na kolacji z udziałem gości mamy kogoś, kto może je dosmażać na bieżącoi donosić gorące z kuchni. Chociaż może to być pomysł na wspólne gotowanie i jedzenie. Co podajemydo blinów? Czytaj w przepisie "Dodatki do blinów".

Składniki:

- 25 dkg mąki pszennej,
- 20 dkg mąki gryczanej,
- 1/2 litra mleka,
- 3 jaja,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 3 dkg drożdży (w zimie może być 4 dkg),
- 2 łyżki roztopionego masła,
- tłuszcz do smażenia (słonina lub masło).

Jak przyrządzić?

1) Drożdże rozczyniamy z połową ciepłego mleka i połową pszennej mąki. Wyrabiamy przez chwilędo uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy i stawiamy w zacisznym, ciepłym miejscu.Czekamy, aż rozczyn podwoi swoją objętość. W zależności od temperatury otoczenia i jakości drożdżymoże to trwać nawet ok 40 min.

2) Gdy rozczyn już podrósł dodajemy stopione masło, sól i cukier. Następnie utarte żółtka. Wyrabiającdodajemy mąkę (oba rodzaje) i nieco ciepłego mleka. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne rozprowadzamyje resztą mleka. Odstawiamy przykryte ciasto ponownie do wyrośnięcia. Czekamy, aż podwoi objętość. Trwa to ok. 2-3 godz.

3) Po tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Delikatnie mieszamycałość i jeszcze na chwilę pozostawiamy pod przykryciem. Ciasto nieco opadnie po tej operacji, ale za chwilę wrócido dawnego stanu.

4) Bliny można smażyć na specjalnych małych patelenkach. Równie dobre wychodzą na zwykłej patelni.Patelnię należy dobrze rozgrzać i wyprażyć na niej nieco soli. Potem smarujemy ją słoniną lub masłem - cienką warstwą.Nakładamy ciasto jak na płaski placek (ok. 5 mm) i smażymy do zrumienienia po obu stronach. Powinien leciutkopodrosnąć. Po usmażeniu składamy na ogrzany talerz, owinięty lnianą serwetką.

Jak podawać?

Podajemy jak najprędzej. Najsmaczniejsze są prosto z patelni. Zawinięte w serwetę - klasyczny sposób podania- zatrzymają nieco dłużej ciepło. Dodatki do blinów są najprzeróżniejsze (patrz przepis - dodatki do blinów).Począwszy od tych najwykwintniejszych, po posypanie cukrem.

Uwagi:

Klasyczny rozmiar blina jest wielkości talerzyka od filiżanki. Ja smażę bliny nieco mniejsze - na dwa kęsy.Wydają mi się poręczniejsze w jedzeniu. Pozwalają często zmieniać dodatki, któych powinno być sporo.

Ciasto, którego nie usmażyliśmy, może spokojnie zostać użyte następnego dnia. Bliny na śniadanie - dobra rzecz.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania240 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt8 zł

Bliny (kuchnia rosyjska): Podobne przepisy

Bliny (kuchnia rosyjska): wypróbuj również

Bliny rosyjskie - przepis

... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo apietita! ... Bliny to odpowiednik naszych naleśników. Ich przygotowanie jest równie proste. Zbytnio się nie natrudzisz, a ...

dawno temu

Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję

... Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Ich nazwa pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z miasta Sajgon. Można je przyrządzić na wiele sposobów: z mięsem, z warzywami czy z makaronem ... Sajgonki - co to za danie? Sajgonki ...

4 dni temu

Jak ugotować dobre flaki wołowe?

... Jagiełły. W kuchniach innych krajów, takich jak Czechy, Francja, Niemcy czy Włochy znajdziemy odpowiedniki tego dania, nieco inaczej przyprawiane. W Turcji flaki są przyprawiane cytryną, czosnkiem ...

3 tygodnie temu

Uwielbiasz jeść ser? Poznaj wady i zalety tego produktu

... Sery żółte, twarogi, serki homogenizowane – asortyment serów jest bardzo szeroki. Jest to produkt bardzo popularny i uniwersalny w naszej kuchni. Możemy używać na kanapki, do sałatek, do zapiekania itp. Wykorzystujemy sery do dań słonych i ...

miesiąc temu

Sos winegret - idealny dodatek do sałatek

... Sos winegret - skąd pochodzi? Sos winegret pochodzi z kuchni francuskiej, podawany jest na zimno. Nazwa sosu pochodzi od francuskiego "vinaigre", co w tłumaczeniu oznacza... ocet. Był popularnym ...

3 tygodnie temu

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... świeże lub mrożone. Jeśli decydujemy się na drugą opcję, w pierwszej kolejności powinniśmy je rozmrozić. Najlepiej zrobić to w sposób naturalny - pozostawiając je na talerzu w kuchni. Po rozmrożeniu ...

miesiąc temu

Kuchnia podlaska

... , jakie bez kompleksów mogą konkurować z tak przez nas uwielbianymi potrawami kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej. Kuchnia regionalna Polski nie wykorzystuje egzotycznych i trudno dostępnych produktów ... , lecz przy pomocy dobrze znanych ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ...

dawno temu

Kuchnia tajska

... Potrawy tajskie inspirowane są często kuchnią chińską i indyjską. Główną różnicą jest jednak dobór oryginalnych składników, które nadają daniom charakterystyczny słodko-pikantny smak. Specjały kuchni ... tajskiej uznawane są za jedne z ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... Kuchnia kontynentu afrykańskiego jest odbiciem upodobań kulinarnych odkrywców Czarnego Lądu. Dominantę stanowią potrawy mięsne, a na deser tubylcy serwują świeże owoce lub regionalne słodkości ... w towarzystwie kawy lub herbaty miętowej. Z ...

dawno temu

Obracana kuchnia idealna dla twojego domu

... Czy zdarzyło wam się kiedyś narzekać, że macie w kuchni za mało miejsca, że garnki się wam nie mieszczą, że nie ma miejsca na zmywarkę? Teraz nie będzie to już problemem. Co więcej, wasza kuchnia pozostanie w zasadzie niezauważona. ... Czy ...

dawno temu

Powiązane Tematy