Kiedy nie mamy pieniędzy, a musimy przygotować gościom jakiś posiłek, możemy odwołać się do starego dobrego przepisu na cebulowe krążki. Poza dość oczywistymi składnikami, jak cebula, mąka czy jajko, będzie nam potrzebny kieliszek białego wina. Do dipu przydałaby się odrobina szczypiorku, ale i bez niego dip czosnkowy do maczania krążków będzie smaczny.
Składniki:
3 cebule,
1 szklanka oleju.
Ciasto:
1 szklanka mąki,
¼ szklanki mleka,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
1 jajko,
sól,
pieprz.
Dip:
½ szklanki jogurtu,
2 łyżki śmietany,
3 łyżki majonezu,
3 ząbki czosnku,
ew. 2 łyżki siekanego szczypiorku.
Jak przyrządzić?
Cebule obieramy, kroimy na plasterki i rozdzielamy na pojedyncze pierścienie. Mąkę miksujemy z winem i jajkiem. Dolewamy tyle mleka, by ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Krążki cebuli maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem, jogurtem i śmietaną. Jeśli mamy szczypiorek, siekamy i dodajemy do dipu. Mieszamy, ostrożnie doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone na złoto cebule przekładamy na papierowy ręcznik.
Jak podawać?
Krążki podajemy na gorąco z dipem i pieczywem
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |