Grillowane brzoskwinie z mozzarellą i rukolą - Przepis

Przepis kulinarny
Grillowane brzoskwinie z mozzarellą i rukolą

Pomysł na lekką i smaczną sałatkę. Sałatki to sprawdzony pomysł na lekki posiłek, który zaspokoi kubki smakowe, a nie wywoła uczucia przejedzenia. Połączenie mozzarelli z intensywnym smakiem rukoli oraz słodkimi, grillowanymi brzoskwiniami tworzy oryginalną mieszankę smaków, która przywołuje kończące się już lato.

Składniki:

5 brzoskwiń,
3 garści rukoli,
opakowanie sera mozzarella,
mała czerwona cebula,
4 łyżeczki białego octu balsamicznego,
2 łyżeczki miodu,
2 łyżeczki musztardy Dijon,
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
2 łyżeczki jogurtu greckiego,
łyżeczka oliwy z oliwek,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Umyj owoce i rukolę. Usuń z brzoskwiń pestki, pokrój w księżyce i podpiecz na kuchennym grillu z odrobiną oliwy z oliwek. Pokrój cebulę i wymieszaj z rukolą, a następnie dodaj brzoskwinie. Przygotuj sos, łącząc ocet, miód oraz musztardę. Polej nim sałatkę i dodaj jogurt. Posyp szczypiorkiem i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą lub pieprzem.

Jak podawać?

Do sałatki możesz podać grzanki lub chlebek pita.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt15 zł

Grillowane brzoskwinie z mozzarellą i rukolą: Podobne przepisy

Grillowane brzoskwinie z mozzarellą i rukolą: wypróbuj również

Powiązane Tematy