Pomysł na lekką i smaczną sałatkę. Sałatki to sprawdzony pomysł na lekki posiłek, który zaspokoi kubki smakowe, a nie wywoła uczucia przejedzenia. Połączenie mozzarelli z intensywnym smakiem rukoli oraz słodkimi, grillowanymi brzoskwiniami tworzy oryginalną mieszankę smaków, która przywołuje kończące się już lato.
Składniki:
5 brzoskwiń,
3 garści rukoli,
opakowanie sera mozzarella,
mała czerwona cebula,
4 łyżeczki białego octu balsamicznego,
2 łyżeczki miodu,
2 łyżeczki musztardy Dijon,
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
2 łyżeczki jogurtu greckiego,
łyżeczka oliwy z oliwek,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Umyj owoce i rukolę. Usuń z brzoskwiń pestki, pokrój w księżyce i podpiecz na kuchennym grillu z odrobiną oliwy z oliwek. Pokrój cebulę i wymieszaj z rukolą, a następnie dodaj brzoskwinie. Przygotuj sos, łącząc ocet, miód oraz musztardę. Polej nim sałatkę i dodaj jogurt. Posyp szczypiorkiem i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą lub pieprzem.
Jak podawać?
Do sałatki możesz podać grzanki lub chlebek pita.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |