Ciepła przekąska o oryginalnym smaku. Grzanki z serem i ketchupem to standard, który mógł się już znudzić. Warto więc urozmaicić tradycyjne grzanki o nowe składniki, które stworzą oryginalne smak. Takie kanapki na ciepło z rukolą, parmezanem i dżemem figowym to dobry pomysł na szybką i pyszną przekąskę.
Składniki:
4 kromki chleba na naturalnym zakwasie,
¾ szklanki startego parmezanu,
3 łyżki dżemu figowego,
2 suszone figi drobno posiekane,
kilka gałązek rukoli,
masło lub oliwa z oliwek,
opcjonalnie: ocet balsamiczny.
Jak przyrządzić?
Przygotowując grzanki w opiekaczu lub grillu, najpierw posmaruj chleb masłem, nałóż dżem, kilka kawałków figi, rukolę i ser. Opcjonalnie dodaj kilku kropli octu balsamicznego. Przykryj drugą, posmarowaną masłem kromką i zapiecz. Przygotowując grzanki na patelni podsmaż je na oliwie z oliwek na średnim ogniu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |