Grzanki z parmezanem, rukolą i figami - Przepis

Przepis kulinarny
Grzanki z parmezanem, rukolą i figami Zobacz 2 zdjęcia

Ciepła przekąska o oryginalnym smaku. Grzanki z serem i ketchupem to standard, który mógł się już znudzić. Warto więc urozmaicić tradycyjne grzanki o nowe składniki, które stworzą oryginalne smak. Takie kanapki na ciepło z rukolą, parmezanem i dżemem figowym to dobry pomysł na szybką i pyszną przekąskę.

Składniki:

4 kromki chleba na naturalnym zakwasie,
¾ szklanki startego parmezanu,
3 łyżki dżemu figowego,
2 suszone figi drobno posiekane,
kilka gałązek rukoli,
masło lub oliwa z oliwek,
opcjonalnie: ocet balsamiczny.

Jak przyrządzić?

Przygotowując grzanki w opiekaczu lub grillu, najpierw posmaruj chleb masłem, nałóż dżem, kilka kawałków figi, rukolę i ser. Opcjonalnie dodaj kilku kropli octu balsamicznego. Przykryj drugą, posmarowaną masłem kromką i zapiecz. Przygotowując grzanki na patelni podsmaż je na oliwie z oliwek na średnim ogniu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Grzanki z parmezanem, rukolą i figami: Podobne przepisy

Grzanki z parmezanem, rukolą i figami: wypróbuj również

Powiązane Tematy