Najzdrowsze i najbardziej aromatyczne są zawsze desery ze świeżych owoców, a tych nie brakuje na rynku. Takie owoce dojrzewające na słońcu są słodkie same w sobie, więc nie musimy dodawać cukru. Malina i borówka to przepyszne owoce, różniące się znacznie smakiem i kolorem co jest zamierzonym efektem w przygotowaniu owocowego musu.
Składniki:
0,25 kg borówki amerykańskiej,
0,25 kg maliny,
pół l śmietany kremówki.
Jak przyrządzić?
Śmietanę ubić na sztywną pianę. 1/3 owoców odłożyć. Pozostałe owoce przełożyć do oddzielnych misek i lekko rozgnieść łyżką. Trzeba uważać, żeby nie powstała miazga.Trochę ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, resztę podzielić na pół. Połowę śmietany delikatnie wymieszać z borówkami, drugą z malinami. Do pucharków wkładać mus borówkowy, następnie ułożyć kilka borówek, na nie mus malinowy i kilka malin. Udekorować pozostawioną śmietaną i całymi owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |