Pyszny deser dla dużych i małych. Pora na lody na patyku odeszła wraz z ostatnimi dniami lata, więc warto wykorzystać pomysł na owocowe (dosłownie!) lody z polewa czekoladową. Dodatki wybierasz według swojego upodobania, tworząc smaczny i oryginalnie wyglądający deser.
Składniki:
6 bananów,
tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki syropu z agawy,
wiórki kokosowe,
pokruszone orzeszki ziemne.
Jak przyrządzić?
Obierz banany i przekrój na pół. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodając 2 łyżki syropu z agawy, zamieszaj. Każdy kawałek banana nabij na patyczek do lodów, zanurz w czekoladzie i odłóż na blachę z papierem do pieczenia. Posyp wiórkami lub orzeszkami wedle uznania. Możesz wykorzystać również pokruszone pistacje, kolorową posypkę lub małe rodzynki. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |