Banany w polewie czekoladowej z posypką

Przepis kulinarny
Banany w polewie czekoladowej z posypką

Pyszny deser dla dużych i małych. Pora na lody na patyku odeszła wraz z ostatnimi dniami lata, więc warto wykorzystać pomysł na owocowe (dosłownie!) lody z polewa czekoladową. Dodatki wybierasz według swojego upodobania, tworząc smaczny i oryginalnie wyglądający deser.

Składniki:

6 bananów,
tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki syropu z agawy,
wiórki kokosowe,
pokruszone orzeszki ziemne.

Jak przyrządzić?

Obierz banany i przekrój na pół. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodając 2 łyżki syropu z agawy, zamieszaj. Każdy kawałek banana nabij na patyczek do lodów, zanurz w czekoladzie i odłóż na blachę z papierem do pieczenia. Posyp wiórkami lub orzeszkami wedle uznania. Możesz wykorzystać również pokruszone pistacje, kolorową posypkę lub małe rodzynki. Wstaw do lodówki na 30 minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Banany w polewie czekoladowej z posypką: Podobne przepisy

Banany w polewie czekoladowej z posypką: wypróbuj również

Powiązane Tematy