Szybki i pyszny deser. Połączenie owoców i czekolady zawsze dobrze wychodzi, szczególnie jeśli chodzi o wypieki. Muffiny z gruszkami i czekoladą to pomysł na prosty i szybki w wykonaniu podwieczorek dla całej rodziny.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru białego,
1/2 szklanki cukru brązowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka,
2 gruszki,
100 g masła,
1 jajko,
pół tabliczki czekolady lub płatki czekoladowe.
Jak przyrządzić?
Wymieszaj w jednej misce przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej połącz roztopione masło z mlekiem i jajkiem. Następnie wymieszaj zawartości obu misek (nie musi być na gładką masę), dodaj pokrojoną drobno czekoladę i pokrojone gruszki. Wymieszaj. Nałóż do papilotek i formy. Muffiny piecz przez 20-25 minut, we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C.
Jak podawać?
Gotowe i lekko przestudzone muffiny posyp cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |