Muffiny z gruszką i czekoladą

Przepis kulinarny
Muffiny z gruszką i czekoladą Zobacz 2 zdjęcia

Szybki i pyszny deser. Połączenie owoców i czekolady zawsze dobrze wychodzi, szczególnie jeśli chodzi o wypieki. Muffiny z gruszkami i czekoladą to pomysł na prosty i szybki w wykonaniu podwieczorek dla całej rodziny.

Składniki:

2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru białego,
1/2 szklanki cukru brązowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka,
2 gruszki,
100 g masła,
1 jajko,
pół tabliczki czekolady lub płatki czekoladowe.

Jak przyrządzić?

Wymieszaj w jednej misce przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej połącz roztopione masło z mlekiem i jajkiem. Następnie wymieszaj zawartości obu misek (nie musi być na gładką masę), dodaj pokrojoną drobno czekoladę i pokrojone gruszki. Wymieszaj. Nałóż do papilotek i formy. Muffiny piecz przez 20-25 minut, we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C.

Jak podawać?

Gotowe i lekko przestudzone muffiny posyp cukrem pudrem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje12
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Muffiny z gruszką i czekoladą: Podobne przepisy

Muffiny z gruszką i czekoladą: wypróbuj również

Powiązane Tematy