Imbirowe placki ziemniaczane z ziołowym kozim serem - Przepis

Przepis kulinarny
Imbirowe placki ziemniaczane z ziołowym kozim serem Zobacz 2 zdjęcia

Nowoczesna wersja znanego dania. Placki ziemniaczane to znane i lubiane przez Polaków danie. Aby nieco urozmaicić tradycyjny przepis, warto sięgnąć po aromatyczne przyprawy. Wyjątkowego smaku nada imbir, a także dip serowo-ziołowy, z którym serwowane są placuszki.

Składniki:

4 duże ziemniaki,
1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli,
2 duże jajka,
sól,
pieprz,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżki imbiru,
olej rzepakowy do smażenia.
Dip serowy: opakowanie sera koziego,
1/4 szklanki posiekanej mieszanki świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek),
skórka z jednej cytryny,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj i obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz nadmiar wody i połącz w misce z cebulą, jajkami, rozgniecionym czosnkiem i imbirem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj masę za pomocą łyżki, formując placki. Smaż z obu stron do zarumienienia, na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do dipu w misce.

Jak podawać?

Placuszki podawaj na ciepło z dodatkiem koziego dipu. Talerz możesz udekorować świeżymi ziołami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje3
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Imbirowe placki ziemniaczane z ziołowym kozim serem: Podobne przepisy

Imbirowe placki ziemniaczane z ziołowym kozim serem: wypróbuj również

Placki ziemniaczane z sosem - jak szybko i jak świetnie

... Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty, ale zawsze warto podawać je z sosem, danie zyskuje wtedy zupełnie nowy wymiar. Najbardziej popularne są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, a co byś powiedziała na placki ziemniaczane z ...

dawno temu

Placki ziemniaczane

... z ziemniakami: knedle, kopytka, gnocchi… Zamiast zastanawiać się nad kolejną opcją ziemniaczanego cuda, warto przygotować, znane od dawna, swojskie placki ziemniaczane – tu też jest duże pole ... gulaszem, posypując całość żółtym serem. Placki ...

dawno temu

Jak zrobić placki ziemniaczane po galicyjsku?

... Placki ziemniaczane to pyszne wegetariańskie danie, za którym przepadają także mięsożercy. Przygotowuje się je dosłownie chwilę, a można się nimi zajadać bardzo długo. To prawda, że przez smażenie ... ziemniaczane już prawie zrobione. Teraz ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... Placki ziemniaczane z pieczarkami to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza w poniedziałek, kiedy pracy mnóstwo i na gotowanie nie zostaje zbyt wiele czasu. Ta prosta potrawa jest bardzo smaczna i bardzo ... kuchennego. Krok 2 Do powstałej masy ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... „Pyra” to po poznańsku ziemniak. Bogactwo dań, jakie można wykonać na bazie tego warzywa jest niezliczona. Jedną z potraw, która nie wymaga wyjątkowych umiejętności kucharskich są placki ziemniaczane ... jest także wykorzystanie drobno ...

dawno temu

Jak zrobić placki po węgiersku?

... Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Przygotowuje się je szybko, łatwo i są bardzo tanie. To sposób na obiad, kiedy nic innego nie przychodzi ci do głowy. Jeśli chcesz, by twoje danie ... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób ...

dawno temu

Placek po zbójnicku

... pyzy, kotlety z ziemniaków, sałatkę ziemniaczaną, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki pieczone czy placki ziemniaczane. Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, jak zrobić pyszne placki wzbogacone o aromatyczny ...

dawno temu

Jak zrobić placki ziemniaczane?

... czosnkowego, pieczarkowego lub pomidorowego. Placki ziemniaczane z serem Będą świetnie smakować, jeśli w trakcie przygotowywania masy dodamy do niej starty ser żółty. Do niego pasuje zaś odrobina papryki ... dla wegetarian. Czas jego ...

dawno temu

Placki z otrębami

... Taka pożywna przekąska idealnie sprawdza się jako danie na śniadanie lub popołudniowy podwieczorek. Wszystko zależy od tego, jak się przyrządzi placki z otrębami. Niezależnie od formy jednak taki posiłek będzie bogaty w składniki odżywcze, więc ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Placki dla dzieci

... są tym, na co maluszek na pewno się skusi. To sprawdzony sposób na niejadka. Poniżej znajdziecie przepisy na placki na słodko i na słono. ... i na niewielkim ogniu smaż małe placuszki.   Placki na słonoPlacki z ziemniaków Składniki: kilka ...

dawno temu

Placki brokułowe

... Twój maluch nie przepada za pysznymi i zdrowymi brokułami? Przemyć je w z smażonych placuszkach, które wyglądają tak apetycznie, że z pewnością zainteresuje się nimi cała rodzina! Sprawdź, jak przyrządzić placki brokułowe. ... , jak przyrządzić ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... Pyszny, lekko słonawy ser twarogowy z mleka koziego lub owczego to jeden z tych kulinarnych dodatków, które mają moc wysubtelniania smaku każdej potrawy. Biały, o gładkiej skórce i miękkiej ... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie ...

dawno temu

Sery świata – może kawałek Pijanej Kozy?

... Wbrew nazwie, żadna koza nie cierpi na nadmierną wesołość podczas dojenia mleka na ten ser. Nazwa pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin. ... Jak w większości najlepszych wynalazków kulinarnych, ...

dawno temu

Jak zrobić masło ziołowe?

... Znudziło ci się już zwykłe masło? Przeczytaj jak zrobić masło ziołowe. Taki „wynalazek” jest zdrowszy, bo pełen zieleniny i znacznie smaczniejszy od normalnego dodatku do chleba. Bądź kreatywna ... , urozmaicaj swój dzień małymi niespodziankami. ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... Tradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5-10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra ... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie ...

dawno temu

Gorące placki truskawkowe - nikt im się nie oprze

... Gorące placki truskawkowe to prawdziwe smakowe szaleństwo w ponure, zimowe dni. Natychmiast przypomnisz sobie lato, muskające cię słońce, smak świeżych owoców i zimnych drinków. Nie kieruj się schematami. W styczniu też możesz jeść truskawki. Od ...

dawno temu

Preparaty ziołowe

... Większość chorych sięga po leki ziołowe bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Może być to katastrofalne w skutkach, zwłaszcza gdy chory przyjmuje jednocześnie inne leki lub dolega mu ...

dawno temu

Kozie mleko w kosmetyce

... Kąpiele w kozim mleku to chyba najbardziej znany, stosowany od starożytności rytuał upiększający. Gustowała w nim Kleopatra, a za nią wiele pięknych i znanych kobiet starożytności i czasów znacznie późniejszych. ... surowcem kosmetycznym. Warto ...

dawno temu

Powiązane Tematy