Nowoczesna wersja znanego dania. Placki ziemniaczane to znane i lubiane przez Polaków danie. Aby nieco urozmaicić tradycyjny przepis, warto sięgnąć po aromatyczne przyprawy. Wyjątkowego smaku nada imbir, a także dip serowo-ziołowy, z którym serwowane są placuszki.
Składniki:
4 duże ziemniaki,
1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli,
2 duże jajka,
sól,
pieprz,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżki imbiru,
olej rzepakowy do smażenia.
Dip serowy: opakowanie sera koziego,
1/4 szklanki posiekanej mieszanki świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek),
skórka z jednej cytryny,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyj i obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz nadmiar wody i połącz w misce z cebulą, jajkami, rozgniecionym czosnkiem i imbirem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj masę za pomocą łyżki, formując placki. Smaż z obu stron do zarumienienia, na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do dipu w misce.
Jak podawać?
Placuszki podawaj na ciepło z dodatkiem koziego dipu. Talerz możesz udekorować świeżymi ziołami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |