Pyszna, szybka i rozgrzewająca. Wśród pomysłów na jesienne obiady zdecydowanie najpopularniejsze są zupy, a zwłaszcza gęsta ich wersja, czyli zupa-krem. Propozycja miętowego kremu z groszku zaskoczy smakiem i rozgrzeje w pierwsze chłody.
Składniki:
70 dag groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki),
1/2 szklanki posiekanej szalotki,
łyżeczka masła,
750 ml bulionu warzywnego,
1/4 szklanki startego parmezanu,
2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
skórka z jednej cytryny,
2 łyżki świeżego soku z cytryny,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
świeżo zmielony pieprz do smaku,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (do dekoracji i smaku).
Jak przyrządzić?
Świeży groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie (groszek z puszki odsączyć z zalewy, a mrożony rozmrozić, ponownie odsączyć). Szalotkę zeszklić na maśle. Do gotującego się bulionu dodać groszek, szalotkę, parmezan, posiekaną miętę, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez około 10 minut. Zdejmij z gazu. Zmiksuj całość na gładką masę. Podgrzej do odpowiedniej temperatury przed podaniem.
Jak podawać?
Nalej krem do miseczek, udekoruj „kleksem” ze śmietany lub jogurtu greckiego i świeżą miętą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 9 zł |