Składniki:
- 1 kalafior,
- 4 małe marchewki,
- 2 małe pietruszki,
- 1 mały seler,
- por,
- 2 jajka,
- 4 łyżki stołowe masła,
- przyprawy: sól, pieprz... wszystko do smakugrzanki (sposób przyżądzenia dowolny, ja osobiście lubie takie z czosneczkiem).
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywa gotować aż staną się miękkie.
Odłowić pora, wyrzucić.
Reszte warzyw również odłowić, ale nie wyrzucać, tylko wrzucić do malaksera, zmiksować.
Dodać jajka i masło, pomownie zmiksować.
Wrzucić wszystko do wywaru z warzyw, doprawić, ponownie zagotować.
Jak podawać?
Koniecznie z małymi, przyrumienionymi, chrupiącymi grzaneczkami (najlepiej czosnkowymi).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Autor | Ola K. |