Składniki:
- 1 seler,
- 6 dkg masła,
- 3 łyżki mąki,
- 1 l wody,
- 3 kostki bulionu,
- 3/4 szkl. śmietany 18%,
- 1 żółtko,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Seler oczyscić i zmiksować. Rozgrzać połowę masła i dusić go. Rozpuścić kostki w gorącej wodzie i wlać do selera.
Zrobić zasmażkę z reszty masła i mąki, rozcińczyć bulionem i połączyć z selerem. Żółtko wymieszac ze śmietaną i dodać do zupy. Doprawić pieprzem i gałką do smaku. Zupa musi być bardziej pikantna.
Jak podawać?
Ja podaję z kuleczkami (lub inne kształty) z mięsa mielonego ugotowanymi w osolonej wodzie i przyprawionymi.
Można z groszkiem ptysiowym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Anet |