Składniki:
- 50 dag ziemniaków,
- 10 dag cebuli,
- 20 dag wędzonego boczku (ze skórką),
- łyżka startego majeranku,
- marchewka,
- kawałek selera,
- por,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 4-5 szklanek bulionu,
- łyżka zielonych listków majeranku.
Jak przyrządzić?
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażyć i przełożyć do garnka. Dodać skórkę z wędzonego boczku oraz obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa, zalać gorącym bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia, dodać majeranek i gotować na małym ogniu ok. 30min. Wyjąć skórkę, a zupę po ostudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Boczek drobno pokroić, zrumienić na patelni, dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać?
Podawać z grzankami, posypaną zielonym majerankiem lub natką pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | aga |