Składniki:
- 1 ser Feta light,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 dag oliwek (najlepiej czarnych),
- 1 głowka sałaty dębolistnej,
- majeranek,
- 2 lyżki stołowe oleju najlepiej kujawskiego,
- szczypta bazylii,
- sos vinegret,
- ser mozarella (pół kostki zetrzeć).
Jak przyrządzić?
Ser feta pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół. W między czsie drobno posiekać czosnek.Ser feta, oliwki oraz posiekany czosnek włożyć do miski którą wcześniej trzeba wyłożyć liśćmi sałaty dębolistnej. Potem wymieszać np. w małym kubeczku olej, majeranek i bazylje. Dobrze wymieszane dodać razem z sosem vinegret do miski. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać i starty ser mozarella posypać na wierzch.
Uwagi:
Do smaku sól i pieprz.
sałate prosze tak ułożyć aby nir było szpar pomiędzy liśćmi.
Przed spożyciem włożyć na godzine do lodówki.
SMACZNEGO!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | 560 kcal |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Kosa |