Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 2 duże marchewki,
- pęczek szczypiorku,
- czerwona cebula,
- sos do sałatek ogórkowy winiary,
- majonez.
Jak przyrządzić?
Kapuste poszatkowac, marchew zetrzec na grubych oczkach, szczypiorek i cebule pokroic, sos zrobic wg przepisu, dodac, mozna doprawic sola, pieprzem i cukrem, przed samym spozyciem polaczyc z majonezem.
Jak podawać?
Przyrzadzac tuz przed spozyciem, tak jak inne surowki ;)
Uwagi:
To jest baza tej surowki, w takiej wersji nadaje sie zima, kiedy wszystko jest drogie, w okresie letnim dodaje do niej: zielonego ogorka, czerwona papryke, pomidora.
Z podanej ilosci skladnikow do surowki bazy wychodzi dodatek obiadowy dla 4 osob ;)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | a-ka |