Składniki:
- 10 dkg wędzonego boczku lub baleronu lub jakiejś wędliny,
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina (niekoniecznie),
- 2 spore cebule,
- ok. 1 kg dojrzałych pomidorów lub pomidory z puszki,
- 3 ząbki czosnku,
- olej lub oliwa - 3 łyżki,
- 1 łyżeczka mąki pszennej.
- łyżka dobrego koncentratu pomidorowego (więc "Pudliszki"),
- sól, pieprz, maggi, papryka słodka w proszku,
- KONIECZNIE: bazylia i oregano, świeże lub suszone,
- żółty ser do posypania, ok. 20 dkg,
- makaron na bazę (najlepsze wg mnie świderki).
Jak przyrządzić?
Olej (oliwę) rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy zmiażdżony czosnek, rumienimy, wyjmujemy. Wyrzucamy.
Cebulę tniemy na drobniutką kosteczkę. Wędlinę lub boczek tniemy na kosteczkę (paseczki) i wspólnie z cebulą wrzucamy na olej. Smażymy, az cebulka nabierze złotego koloru. Wsypujemy po łyżeczce bazylii i oregano. Jak mamy, wlewamy pół szklanki białego wytrawnego wina. Czekamy, aż to wszystko się ładnie połączy, a w tym czasie zalewamy wrzątkiem w garnku pomidory - na 2-3 min. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy z łatwością skórkę. Kroimy pomidory drobno (miażdżymy), odrzucając białawe środki i odcedzając trochę soku. Wrzucamy na olej z cebulką i dusimy, dusimy, dusimy bez przykrycia, aż sok odparuje. Po ok. 15 min. posypujemy całość 1 łyżeczką mąki pszennej i szybko mieszamy.Dolewamy pół filiżanki wody i dalej dusimy. Na sam koniec dodajemy jeszcze 1-2 ząbki czosnku roztarte z solą, pieprz (sporo), parę kropli maggi, troszkę papryki w proszku (niekoniecznie), jeszcze trochę oregano i bazylii (wg ulubieństwa ilości ziół) i kopiastą łyżkę koncentratu pomidorowego. Probujemy, ew. dosalamy.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni.
Jak podawać?
Na porcji ugotowanego i gorącego makaronu świderki, posypanego startym żółtym serem.
Uwagi:
Dla uczciwości podaję : jest to przepis Pani Małgosi Musierowicz, przez Nią opublikowany, ale jest to tak pyszna rzecz, że ze wszech miar warto ją upowszechniać.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcji |
Autor | KrysiaMisia |