Kapusta pekińska a'la bigos - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 kg kapusty pekińskiej,
- 3-4 cebule,
- 20 dkg ogonówki,
- 20 dkg łopatki wieprzowej lub karczku,
- 30 dkg pieczarek,
- 2 kwaśne (mogą być niedojrzałe) jabłka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka smalcu,
- sól, pieprz, papryka w proszku,
- koncentrat pomidorowy,
- maggi.

Jak przyrządzić?

Cebule kroimy i szklimy na smalcu. Dodajemy pokrojoną w kostkę wieprzowinę, smażymy kilka minut.
W tym czasie kapustę kroimy w paski, wkładamy do garnka z cebulą, wlewamy 1/2 szklanki wrzątku, sos sojowy, kilka kropel maggi. Dusimy.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Ogonówkę kroimy w paski. Jabłka obieramy i kroimy na cząsteczki. Dodajemy to wszystko do kapustki i dusimy razem 15-20 min., do miękkości.

Potrzebne przybory:

Duży rondel lub garnek z grubszym dnem.

Uwagi:

Dobrze smakuje z ziemniakami z wody,ale z chlebkiem też pycha.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje6-7 porcje
Kalorycznośćśrednio
AutorKrysiaMisia

Kapusta pekińska a'la bigos: Podobne przepisy

Kapusta pekińska a'la bigos: wypróbuj również

Powiązane Tematy