Składniki:
- 2 kg kapusty pekińskiej,
- 3-4 cebule,
- 20 dkg ogonówki,
- 20 dkg łopatki wieprzowej lub karczku,
- 30 dkg pieczarek,
- 2 kwaśne (mogą być niedojrzałe) jabłka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka smalcu,
- sól, pieprz, papryka w proszku,
- koncentrat pomidorowy,
- maggi.
Jak przyrządzić?
Cebule kroimy i szklimy na smalcu. Dodajemy pokrojoną w kostkę wieprzowinę, smażymy kilka minut.
W tym czasie kapustę kroimy w paski, wkładamy do garnka z cebulą, wlewamy 1/2 szklanki wrzątku, sos sojowy, kilka kropel maggi. Dusimy.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Ogonówkę kroimy w paski. Jabłka obieramy i kroimy na cząsteczki. Dodajemy to wszystko do kapustki i dusimy razem 15-20 min., do miękkości.
Potrzebne przybory:
Duży rondel lub garnek z grubszym dnem.
Uwagi:
Dobrze smakuje z ziemniakami z wody,ale z chlebkiem też pycha.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-7 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Autor | KrysiaMisia |