Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- niepełna szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżka soku cytrynowego,
- łyżka tartej bułki,
- troszkę masa lub margaryny do wysmarowania formy,
- orzechy,
- rodzynki,
- 1 kg jabłek (lepsze niewielkie).
Jak przyrządzić?
Jabłuszka obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką.Układamy ściśle połowki jabłek i zalewamy je ciastem.
Ciasto : jajka i cukier miksujemy na puch.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, dodajemy sól i sok z cytryny.
Ciasto wylane na jabłka posypujemy pokruszonymi orzechami i rodzynkami. Pieczemy jak biszkopt, do lekkiego przyrumienienia.
Potrzebne przybory:
Mikser, torownica.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |