Składniki:
Ciasto: 5 jaj; 2 i 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych; 3/4 szklanki cukru; 2 łyżki bułki tartej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady; 2 łyżki masła; kilka orzechów do przybrania
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę. Orzechy wymieszać z przesianą bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodać utarte żółtka oraz pianę z białek, całość dokładnie wymieszać. Masę wlać do posmarowanej tłuszczem tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stponi C przez około 35-45 minut. Przygotować polewę: czekoladę (może być mleczna) rozpuścić, dodać masło, ucierać do rzpuszczenia masła. Przed użyciem polewę podgrzać, aby była połpłynna. Po ostudzeniu biszkopt polać polewą i udekorować orzechami. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Autor | Tina |