Składniki:
Ciasto:- 1 szkl cukru- 1 szkl mąki- 1 szkl kaszy manny- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 20-25 dag margaryny- cukier waniliowyMasa jabłkowa:- ok. 1 kg jabłekcynamon- tłuszcz i tarta bułka do formy
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić, dodać cynamon (ilość według upodobań), a jeśli jabłka są bardzo kwaśne to posłodzić i dokładnie wymieszać.Wszystkie sypkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Szklankę sypkich składników równomiernie wsypać do tortownicy a na tą warstwę wyłożyć połowę masy jabłkowej, na to znowu szklanka sypkich składników, znowu jabłka i znowu sypkie składniki. Na wierzch ułożyć cienko pokrojoną margarynę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. do czasu aż cała margaryna wsiąknie w ciasto, a wierzch się przyrumieni. Smacznego.
Jak podawać?
Proponuję podawać z bitą śmietaną
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Asia |