Składniki:
Ciasto czekoladowe: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 2 budynie czekoladowe, 1 szklanka mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto kokosowe: 5 białek, 18 dag cukru, 18 dag kokosu.
Masa budyniowa: 5 żółtek, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej, 1 budyń śmietankowy, 8 łyżek cukru, 1 i 1/2 kostki masła, 2 łyżki cappuccino (śmietankowe lub waniliowe), 1 kieliszek rumu.
Jak przyrządzić?
Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier - ubić. Dodać pojedynczo żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z budyniami, kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Upiec jak biszkopt. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Ciasto kokosowe: Ubić białka na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać kokos i delikatnie wymieszać. Upiec ciasto w identycznej brytfance jak ciasto czekoladowe.
Masa budyniowa: 2 łyżki kawy cappuccino rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody. Ostudzić. Ugotować z mleka, mąki, budyniu i cukru gęsty budyń (uwaga, łatwo się przypala). Do gorącego budyniu dodawać po jednym żółtku (5 żółtek) i bardzo szybko mieszać. Odstawić budyń do wystygnięcia. Utrzeć masło, dodawać powoli budyń - ucierać. Następnie dodać rozpuszczoną kawę i kieliszek rumu - utrzeć.
Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy, przykryć blatem kokosowym, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego. Dowolnie udekorować.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Renia |