Składniki:
2 galaretki o różnych kolorach - np. zielona i żółta lub czerwona i żółta, 2 banany, ewentualnie pomarańcza/grapefruit/truskawki/.../....itd.
Jak przyrządzić?
Jedną z galaretek (zieloną) rozpuścić w szklance gorącej wody. Poczekać aż wystygnie i zacznie tężeć.
W tym czasie w tortownicy (24 cm) ułożyć banany - to będzie spód ciasta, więc kroję je w prążki układając na dnie.
Taką zimną już galaretkę ubijam do momentu aż będzie sztywna (tak jak pianka z białek tylko trochę cięższa...).
Wrzucam ubitą galaretkę do tortownicy i wstawiam do lodówki do stężenia.
Teraz rozpuszczam drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu (jak zalewam owoce nią to dodaję nieco mniej wody) i czekam aż przestygnie. Lekko tężejącą wlewam do tortownicy na piankę. Można zalać też np. pomarańcze pokrojone w plastry, albo też grapefruity - radzę pokroić drobniej - to później łatwiej się będzie kroić).
Potrzebne przybory:
tortownica 24cm, kubeczki do rozrobienia galaretek i mikser
Uwagi:
Na każdej imprezie - rodzinnej i qmpelskiej w pierwszej kolejności to ciasto schodzi....
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 lub 4... |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Ew C.I.A. |