Składniki:
- szynka, co najmniej 1,5 kg ze skórką i warstewką tłuszczu
- litr ciemnego piwa
- trzy łyżki miodu
- 6 goździkow
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka soli
- czarny pieprz w ziarenkach (kilkanaście)
- kilka ziaren jałowca (rozgniecionych)
- oliwa
Jak przyrządzić?
Szynkę zalewamy ciemnym piwem w dużym garze (musi szynkę zakryć) i dodajemy resztę przypraw. Włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, ale najlepiej na kilkadziesiąt. Kiedy mięso zmieni kolor postawić garnek na ogniu i bardzo powoli doprowadzić do wrzenia. Kiedy zalewa zaczyna pyrkać, wyłączyć ogień i zostawić. Kiedy wystygnie, naciąć skórkę na szynce w kratkę, włożyć do naczynia żaroodporego, spryskać oliwą, na dno wlać trochę zalewy, przykryć i włożyc do piekarnika o temp. 180 stopni na co najmniej 1,5 godziny. W czasie pieczenia szynkę często obracać i polewac sosem. Na połowę przed końcem czasu pieczenia odkryć szynkę żeby nabrała chrupkościSzynka jest pyszna zarówno na gorąco jak i na zimno.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | gusia |