Składniki:
- 2 szklanki białek
- 2 szklanki cukru - kryształ
- 2 szklanki maku lub orzechów
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 kostka margarynylub masła
- bułka tarta i masło do formy
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie wsypać mąkę, mak lub zmielone orzechy włoskie, na koniec dodać roztopioną margarynę lub masło.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Piec w średnio gorącym piekarniku, najlepiej 180C na złoty kolor.
Uwagi:
Najczęściej babkę robię z 1/2 porcji, używam masła i orzechów włoskich, jest zdecydowanie lepsza w smaku. Rodzynki też mile widziane. Może być gotowa polewa czekoladowa, ale posypana cukrem pudrem też jest dobra. Jeżeli mamy rum to 1 łyżkę można dodać ale niekoniecznie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | mirka |