Składniki:
Ciasto:
1/2 l mleka, mąka, 1 jajko, szczypta soli, zioła prowansalskie.
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku, 5 jajek, 1/2 kostki twarogu, 2 ząbki czosnku - drobno posiekane, sól, pieprz ziołowy,
jajko i bułka tarta lub otręby owsiane na panierkę, olej lub oliwa z oliwek do smażenia, masełko do końcowego podsmażenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Przygotowuje się jak zwykłe naleśniki. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki albo miksera, do uzyskania średnio gęstej, gładkiej masy.
Następnie smaży się cienkie placki na patelni.
Farsz:
Szpinak rozmrozić wg przepisu podanego na opakowaniu :-).
Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupki i drobno pokroić albo zmielić jak kto woli. Dodać szpinak, twaróg oraz przyprawy i wszystko razem dobrze porozgniatać i wymieszać. Następnie trzeba nałożyć farsz na placki naleśnikowe i zawinąć je ładnie w rulonik, a końce placków zagiąć do środka. Obtaczać w jajku i w bułce tartej lub otrębach i podsmażyć najlepiej na masełku.
Potrzebne przybory:
standardowe w kuchni
Uwagi:
Może wydaje się pracochłonne, ale w rzeczywistości nie jest.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Carmilla |