Składniki:
Ciasto: 200g mąki,150g masła lub margaryny, 100g cukru, 3 żółtka, 1-2 łyżki mleka, 40g mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do piecz.
Masa jabłk.: 40g rodzynek, 2 łyżki rumu lub soku z cytryny, 1kg jabłek, mielone goździki na czubku noża, 50g cukru.
Masa bezowa: 3 białka, 150g cukru. Ponadto tłuszcz i bułka tarta do formy.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Utrzeć ogrzany tłuszcz z cukrem, dodawać stopniowo żółtka, mleko i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.
Masa jabłkowa: Rodzynki opłukać, dobrze odsączyć i wymieszać z rumem. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a następnie w dużą kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny. Jabłka wymieszać z rodzynkami, rumem i goździkami.
Masa bezowa: Białka ubić na sztywną pianę, następnie wsypywać stopniowo cukier i dalej ubijać.
Do tortownicy o średnicy 26 cm przełożyć ciasto oraz jabłka. Piec w temp. 200 st. przez co najmniej 40 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 st. ciasto nieco ostudzić i przełożyć masę bezową. Całość wstawić jeszcze na 15 minut.
Potrzebne przybory:
Forma do pieczenia, mikser,piekarnik
Jak podawać?
Można posypać płatkami migdałów i udekorować listkami melisy cytrynowej.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bluekasia |