Składniki:
- mięso mielone (400-500 gram)
- kilka ząbków czosnku
- oliwki zielone z zalewy
- sos pomidorowy z kartonika (lub pomidory z puszki)
- olej
- sól
- makaron
- przyprawy wszelakie, jakie kto uważa (ja osobiście używam papryki słodkiej, ostrej, oregano, majeranku, bazyli, pieprzu ziołowego)
- ziarna słonecznika
- ewentualnie ser do posypania
Jak przyrządzić?
Dwa, trzy ząbki czosnku pokroic na spore kawałki i położyć na patelni na zimnym oleju. Patelnię postawić na maleńkim ogniu i powolutku smażyć czosnek, aż odda cały swój zapach i smak olejowi. Kiedy czosnek pięknie się zezłoci, należy go wyjąć z oleju, a na jego miejsce wrzucić mięso mielone i podsmażyć na duzym ogniu. Kiedy mięso będzie usmażone, należy zalać całość sosem pomidorowym. Przyprawić według gustu, dodać wyciśnięty czosnek i oraz pokrojone w kawałki zielone oliwki i ziarna słonecznika. Całość potrzymać kilkanaście minut na niedużym ogniu.Polać ugotowany makaron, ewentualnie posypać startym żółtym serem
Uwagi:
Nie podaję ilości przypraw i ziaren słonecznika. Jedni lubią dania ostrzejsze, inni łagodniejsze, dlatego ilośc przypraw i ilość użytych do dania ziaren słonecznika, pozostawiam wg. uznania.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Porcje | 3-4 |
Autor | Katharynka |