Składniki:
Ciasto:
- 6 jaj (białka)
- 20 dag maku
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Krem:
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- paczka okrągłych biszkopcików
- szklanka alkoholu
- rodzynki
- gotowa polewa czekoladowa
Jak przyrządzić?
Ciasto: białka ubić z cukrem, dodać mak i wiórki kokosowe. Piec około 40-45 minut.
Krem: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i budyń. Mleko zagotować. Utarte składniki wymieszać z gotującym mlekiem. Jeszcze przez chwilę gotować i ostudzić.
Margarynę utrzeć, dodać masę budyniową. Wyłożyć na biszkopt.
Na krem wyłożyć biszkopty nasączone alkoholem. Na środek każdego biszkopciku wcisnąć rodzynek. Ciasto popisać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Emilka |