Składniki:
- 4 filety z pstrąga
- 1 szklanka pieczarek (lub innych grzybów) pokrojonych w kostkę
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- śmietana kremówka (około 1/4 szklanki)
- 4 łyżki mąki żytniej
- natka pietruszki, szczypiorek
- olej
- sól
Jak przyrządzić?
Grzyby dusić w białym winie aż ilość płynu zredukuje się do 1/4 szklanki. Przez ten czas natrzeć filety z pstrąga niewielką ilością soli i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do grzybów dodać słodką śmietanę, pietruszkę i szczypiorek. Sosem polać rybę tuż przed podaniem.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z wytrawnym białym winem.
Uwagi:
Danie jest naprawdę wykwintne, nadaje się na uroczyste spotkania (ja przyrządziłam je na wigilię), a przy tym bardzo proste.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | Kaga |