Sk艂adniki:
- jakiekolwiek owoce, ktore nadaja sie do zapiekania, np. jablka, sliwki, wisnie, gruszki etc... lub mix owocow.
- odrobina masla - ok. 2 lyzki
- odrobina maki - ok. 2 lyzki
- odrobina cukru - ok. 2 lyzki
Jak przyrz膮dzi膰?
Kroimy owoce w kawalki lub plasterki i wykladamy na posmarowanej samym maslem formie. Zapiekamy okolo 15 min az stana sie miekkie. Wyjmujemy z piekarnika.
W osobnym naczyniu ucieramy maslo, make i cukier tak zeby powstala krucha masa, niezbyt tlusta i naprawde krucha! Posypujemy nia owoce (ucieramy w rekach lub drzemy na kawaleczki), nie musi pokrywac calosci, wystarczy gdzieniegdzie. Im wiecej, tym bardziej kalorycznie :-) Czasem mozna owoce jeszcze skropic miodem, jesli ktos lubi i dopiero wtedy na to mase. Zapiekamy ponownie calosc tak dlugo az kruszonka stanie sie zlocista.
Podajemy tylko gorace, z odrobina lodow waniliowych na wierzchu.
PRZEPYSZNOSC!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Evita |