Składniki:
- 75 dag śliwek;
- 25 dag masła;
- 25 dag cukru pudru;
- 4 jaja;
- 35 dag mąki pszennej;
- 2 łyżki proszku do pieczenia;
- 2-3 łyżki cukru;
- łyżka margaryny
Jak przyrządzić?
Zacznij od nagrzania piekarnika do 175 stopni. Foremkę (25x30cm) posmaruj cienko margaryną i oprósz mąką. Śliwki umyj, przetnij na pół. Usuń pestki, a każdą połówkę przekrój jeszcze na pół. Teraz utrzyj masło z cukrem pudrem i cały czas mieszając dodawaj po jednym jaju, a potem mąkę wymieszej z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki, połóż na nim ćwiartki śliwek (skórką na wierzch) i posyp je cukrem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (środkowa półka) na około 50 minut. Po upieczeniu trzymaj jeszcze w piekarniku przez około 5 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
śliwki, mąka, jaj, cukier, proszek do pieczenia, masło, cukier puder, mąka pszenna
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Ela |