Składniki:
2 duże pory, jedna średnia cebula, 3 łyżki masła, 1 serek topiony, 2 szklanki mleka, cztery szklanki rosołu (może być z kostki), 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przyprawy: pieprz, wegeta, pół łyzki octu
Jak przyrządzić?
Białe części pora i cebulę pokroić i dusić ok 10. min. na maśle. Dodać do tego serek topiony i po chwili zalać rosołem. Dusić wszystko ok. 20 min. Następnie mikserem zmiksować wszytko w garnku żeby powstała jednolita zupa. Do tego wlać dwie szklanki mleka zimnego z mąką ziemniaczana i wymieszać . Dodać przyprawy - pieprz, wegetę, ocet.
Uwagi:
Krem podaje się z grzankami. Można posypać zieloną pietruszką. Przepis ten mam od znajomych z Francji. Jest pyszny.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Magda |