Krem z porów

Przepis kulinarny

Składniki:

2 duże pory, jedna średnia cebula, 3 łyżki masła, 1 serek topiony, 2 szklanki mleka, cztery szklanki rosołu (może być z kostki), 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przyprawy: pieprz, wegeta, pół łyzki octu

Jak przyrządzić?

Białe części pora i cebulę pokroić i dusić ok 10. min. na maśle. Dodać do tego serek topiony i po chwili zalać rosołem. Dusić wszystko ok. 20 min. Następnie mikserem zmiksować wszytko w garnku żeby powstała jednolita zupa. Do tego wlać dwie szklanki mleka zimnego z mąką ziemniaczana i wymieszać . Dodać przyprawy - pieprz, wegetę, ocet.

Uwagi:

Krem podaje się z grzankami. Można posypać zieloną pietruszką. Przepis ten mam od znajomych z Francji. Jest pyszny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
AutorMagda

Krem z porów: Podobne przepisy

Krem z porów: wypróbuj również

Powiązane Tematy