Składniki:
1. 1/2 kg mielonego (wieprzowo-wołowe),
2. 2-3 średnie marchewki,
3. liście laurowe,
4. ziele angielskie,
5. jedna cytryna (może być ocet po ogórkach konserwowych),
6. dwie kostki rosołowe,
7. sól, cukier - do smaku,
8. śmietana kwaśna 1/4 l,
9. 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
10. cebula, majeranek świeży lub suszony, czerstwa bułka, dwa całe jajka, - sól i pieprz do smaku,
11. ziemniaki (około 1/2 kg),
12. mąka pszenna do obtaczania mielonego,
13. olej do smażenia
Jak przyrządzić?
- obieram ziemniaki, myję je a następnie kroję w drobną kostkę, zalewam wodą, solę do smaku i odstawiam na bok.- nalewam do garnka około 3-4 litrów wody, wrzucam do niej około 6 listków laurowych, z 20 ziaren ziela angielskiego, marchewkę pokrojoną w słupki, dwie kostki rosołowe, lekko solę i nastawiam na mały ogień.Następnie, gdy woda ze składnikami się grzeje sprawiam klopsiki:Obraną cebulę kroję w drobną kostkę a następnie "szklę" ją na oleju i odstawiam do schłodzenia ,- Do mielonego dodaję dwa jajka, sól i pieprz do smaku, rozmoczoną i wyciśniętą z wody bułkę, dużą garść majeranku roztartego w dłoniach, schłodzoną i zeszkloną cebulę a następnie wyrabiam masę, formuję w małe kuleczki, odstawiam na deskę z posypaną mąką i obtaczam je w tej mące. Gdy marchewka jest w wywarze już miękka wrzucam ostrożnie klopsiki do gotującej się wody i gotuję aż do ich wypłynięcia na powierzchnię. W międzyczasie gotuję także ziemniaki w osolonej wodzie, które po odcedzeniu przesypuję do zupy i całość nadal pozostawiam do zagotowania się na wolnym ogniu.W dużym i wysokim naczyniu roztrzepuję śmietanę wraz z mąką 1 i 1/2 łyżki (tak około, gdyż można ją zagęścić bardziej lub mniej - to zależy od indywidualnych upodobąń) aby nie było gródek którą rozcieńczam pobranym wywarem. Całość wlewam do zupy cały czas mieszając i gotując ją na małym ogniu. Na końcu zupę zakwaszam i słodzę (solę) do smaku.
Potrzebne przybory:
1. Garnek na wywar (duży),2. Garnek na ziemniaki (mały), 3. Mała patelnia (na szklenie cebuli),4. Miska (do zarabiania mielonego),5. Deska duża (do obtaczania mielonego w mące)
Jak podawać?
Sam posypuję zupę drobno posiekanym koperkiem, lecz dzieci tego nie lubią.
Uwagi:
1. Do zakwaszania nie nadaje się zupełnie ocet winny, gdyż całkowicie zmienia smak zupy! Lepszy jest już ocet spirytusowy, gdy nie ma cytryny (ja lubię zupę kwaśniejszą, zatem dodaję dwie cytryny),2. Z mielonego tylko wieprzowego zupa będzie tłustsza, ale wówczas dzieci nie będą jej jadły.3. Po podaniu tej zupy na drugie danie najlepiej smakuje DOLEWKA!- tak bynajmniej wolą w moim domu! Z zatem jest to obiad jednodaniowy!4. Wywaru nie gotować razem z ziemniakami, bo przyjmie smak kartoflanki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | skryba |