Sk艂adniki:
BISZKOPT: 1 szklanka maki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 5 jajek, 1 szklanka cukru, aromat migdalowy
KREM: 2 szklanki kremowki, 1 lyzka zelatyny, cukier waniliowy, 8 lyzek cukru pudru, puszka brzoskwin w syropie
Jak przyrz膮dzi膰?
Bialka ubic na piane pod koniec wsypywac po lyzce cukru. Nadal ubijajac, dodac po zoltku i kilka kropli aromatu. Do masy przesiac make z proszkiem .Ciasto przelozyc do przygotowanej malej tortownicy. Piec 20-30 minut w temp. 180 C.
KREM: Zelatyne namoczyc w 2 lyzkach syropu z brzoskwin. Gdy nasiaknie, rozpuscic ja w 2-3 lyzkach goracego syropu. Zimna kremowke ubic z cukrem pudrem i waniiowym. Pod koniec wlewac wystudzona zelatyne. Kilka polowek owocow odlozyc, reszte polaczyc z kremem. Wstawic do lodowki. Wystudzony biszkopt przekroic na 3 czesci. Nasaczyc syropem i przelozyc kremem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Autor | Elizka |