Składniki:
Duża główka sałaty lub odpowiednia ilość liści sałaty ogrodowej (może być już wybujała), ok. 0,5 litra wody, duża łyżka masła, sól, cukier i ocet winny do smaku.
Jak przyrządzić?
Sałatę opłukać i pokroić nożem (kroić, aby sok z sałaty nadał specyficznego smaku wodzie - rosołkowi). Do gotującej się wody w garnku włożyć łyżkę masła, dodać sól, cukier i ocet. Do gotującej się wody wkładać porojoną sałatę, mieszać. Gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Podawać na gorąco odcedzoną sałatę jako dodatek do dania głównego, a "rosołek" z sałaty podawać w kubeczku do picia.Można także podawać gorącą sałatę w głębokim tależu razem z rosołkiem, również do dania głównego, smacznego.
Uwagi:
Danie dla smakoszy
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 do 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Klaps |