Sałata parzona

Przepis kulinarny

Składniki:

Duża główka sałaty lub odpowiednia ilość liści sałaty ogrodowej (może być już wybujała), ok. 0,5 litra wody, duża łyżka masła, sól, cukier i ocet winny do smaku.

Jak przyrządzić?

Sałatę opłukać i pokroić nożem (kroić, aby sok z sałaty nadał specyficznego smaku wodzie - rosołkowi). Do gotującej się wody w garnku włożyć łyżkę masła, dodać sól, cukier i ocet. Do gotującej się wody wkładać porojoną sałatę, mieszać. Gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Podawać na gorąco odcedzoną sałatę jako dodatek do dania głównego, a "rosołek" z sałaty podawać w kubeczku do picia.Można także podawać gorącą sałatę w głębokim tależu razem z rosołkiem, również do dania głównego, smacznego.

Uwagi:

Danie dla smakoszy

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania3 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 do 3
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt2 zł
AutorKlaps

Sałata parzona: Podobne przepisy

Sałata parzona: wypróbuj również

Powiązane Tematy