Składniki:
Jajka. Dla "uczulonych" na cholesterol nie więcej niż dwa.
Pomidor nieduży na dwa jajka.
Masełko - odrobina.
Pieprz biały, sól.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od pomidorów. Obieramy ze skórki i kromy w niedużą kostkę (ja pestek nie wyrzucam). Na patelni grzejemy masło, wrzucamy jaja i ścinamy (jak kto woli mocniej lub słabiej). Gdy są gotowe, dodajemy sól, pieprz i surowe pomidory. Mieszamy i... szybko podajemy na stół.
Potrzebne przybory:
Deseczka do krojenia, patelnia.
Jak podawać?
Podawać z uczuciem i szybko na stół na którym wcześniej położyliśmy pieczywo, masełko i kawę.
Uwagi:
Dla mnie to rarytas, chociaż przepis powstał zupełnie przypadkowo, chyba w wyniku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Po prostu kiedyś zapomniałem przed wbiciem jajek wysmarzyć na patelni pomidory.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Zygfryd |