Składniki:
- 50 dag białego sera,
- półtorej szklanki mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki (słabszego) octu,
- 5 jaj,
- łyżka sody,
- cukier puder,
- olej.
Jak przyrządzić?
Ser przekręcić przez maszynke, włożyć do garnka i dodać pozostałe składniki. Wymieszać na gładką masę, Na patelni rozgrzać olej, łyżką nabierać równe kawałki ciasta i smażyć na złocisty kolor. Ciasto można włozyć do specjalnej szprycy i wyciskać nią jednakowe porcje bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Usmażone chrupki można obsypac cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Łyżka stołowa, patelnia, maszynka, aby przekrecić ser, garnek (średni).
Jak podawać?
Na głębokim talerzyko bądz na normalnym talerzu ;P
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kacha |