Składniki:
- pomidory - na 1 osobę 2 duże lub 3 małe,
- 500 g ugotowanej lub usmażonej ryby - np. filety kostki,
- majonez,
- ocet,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- natka pietruszki,
- sałata o kędzierzawych liściach, np. lollo biondo lub endywia.
Jak przyrządzić?
Pomidorki należy sparzyć, obrać i obcinając sam czubek (nie wyrzucać go!) wydrążyć w środku z miękkiego miąższu. Pomidory wkładamy do dużego garnka lub miski i zalewamy wcześniej przygotowaną zaprawą z oliwy z dodatkiem octu, soli, pieprzu i pietruszki (ze szczyptą cukru). Zostawiamy na całą noc.
Następnego dnia kroimy rybę na drobne kawałki i mieszamy z majonezem, do smaku doprawiamy pietruszką i solą. Masą wypełniamy pomidory i przykrywamy je zachowanymi czubkami. Pomidory podajemy na liściach sałaty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | bromba |