Kiełbasa biała surowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

A. Surowiec na 5 kg kiełbasy:
1. Wieprzowina kl. I nie peklowana - 1,0 kg
2. Wieprzowina kl. II nie peklowana - 3,5 kg
3. Wołowina kl. I lub II nie peklowana - 0,5 kg
Wołowina kl. I lub II może być zastąpiona wieprzowiną kl. III
B. Przyprawy i materiały pomocnicze:
1. Sól warzonka - 0,10 - 0,11 kg (w zależności od upodobań smakowych)
2. Pieprz naturalny mielony - 0,005 kg
3. Czosnek - 0,004 kg
4. Majeranek - 0,005 kg
Pieprz naturalny może być zastąpiony podwójną ilością pieprzu ziołowego.
Można zaniechać dodatku majeranku oraz zwiększyć ilośc czosnku do 0,006 kg.

Materiały pomocnicze:
1. Kiełbasnice o średnicy 32-36 mm (można kupić na rynku lub w masarni)
2. Przędza do zawiązania końcówek.

Jak przyrządzić?

Mięso należy rozdrobnić nastepująco:Wieprzowinę kl. I zmielić maszyką przez siatkę o śr. oczek 13 mm, wieprzowinę kl. II - przez siatkę 10 mm, wołowinę przez siatkę 2-3 mm (dwa razy).Przygotowanie wołowiny lub zastępczo wieprzowiny kl. III:Po dwukrotnym przepuszczeniu przez maszynkę na siatce 2-3 mm, wołowinę miesza sie dokładnie z dodatkiem ok. 45% wody (zimna). Podczas mieszania dodaje się sól i przyprawy.Mieszanie:Wieprzowinę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II. Podczas mieszania dodaje się 6% zimnej wody w stosunku do ciężaru wieprzowiny kl. I i II i miesza do wchłonięcia wody, po czym dodaje się wymieszaną wołowinę z przyprawami i miesza do dokładnego wymieszania wszystkich składników.Napełnianie jelit:Kupione jelita są już oczyszczone i mogą być zasolone, dlatego też zaleca sie ich kilkugodzinne moczenie, a następnie przepłykanie bieżącą wodą wewnątrz.Na maszynkę do mielenia mięsa zakłada sie metalową lub plastikową końcówke do napełniania kiełbas (są z zasady w kompletach lub można kupić na rynku) i napełnia się ściśle jelita, pozostawiając w zwojach dowolnej wielkości.Końce zawiązuje sie przedzą, zaś powietrze (pecherzyki widoczne wewnątrz) należy wykłuwać igłą.Można podczas napełniania jelit odkręcać kiełbasy na odcinki dowolnej długości.

Potrzebne przybory:

Podałem wyżej.

Jak podawać?

Według uznania, ale najlepiej na gorąco i z chrzanikiem. Smacznego.

Uwagi:

Jeśli chcemy, można do produkcji użyć mięsa peklowanego, wtedy kiełbasa po sparzeniu bedzie miała kolor czerwony nie szary, lecz bedzie zawierała saletrę.Peklowanie mięsa na kiełbasy:do podanej wcześniej ilości soli dodajemy saletrę w ilości ok. 0,005 kg, mieszamy.Mięso podzielone na gatunki i pokrojone na kawałki o wielkości ok. 5-6 cm mieszamy dokładnie z mieszanką soli i saletry, przyjmując proporcjonalnie do ilości mięsa ilość mieszanki. Dokładnie dociskamy ręką aby wypchnąć powietrze.Ja nastepnie przykrywam naczynia z mięsem ściereczkami i kładam do lodówki. Po 3 dniach jest gotowe do użytku. Można zaraz po wymieszaniu pozostawić naczynia z mięsem w temperaturze pokojowej na ok. 3 godz. Przyspiesza to proces peklowania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
AutorMaxell

Kiełbasa biała surowa: Podobne przepisy

Kiełbasa biała surowa: wypróbuj również

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... Biała kiełbasa to jeden z produktów, które zgodnie z tradycją muszą znaleźć się w wielkanocnym menu. Najczęściej jadamy ją z wody, smażoną, z chrzanem lub w żurku. W sklepach dostępna jest w formie ... surowej lub parzonej, ale zawsze ważny jest ...

dawno temu

Przepisy na białą kiełbasę

...   Ten rodzaj kiełbasy to jeden z popularnych przysmaków, które chętnie jadamy podczas Wielkanocy. Pasuje do niej wiele dodatków np. ćwikła. Podczas tego Święta warto jednak zgłębić kilka tajników ... odpowiedniego gotowania tej kiełbasy, by jej ...

dawno temu

Rodzaje kiełbas

... Nadchodzi Wielkanoc, a z nią także bogactwo produktów, które znajdą się w naszym świątecznym koszyczku, jak i na stole. Jednym z nich jest kiełbasa. Nie ma tu znaczenie, jaki jej typ wybierzemy. Liczy się to, że możemy ją wkomponować zarówno w ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... Miłośnicy mięsa nie wyobrażają sobie bez niej życia, a sklepy wędliniarskie zaspokajają nawet najbardziej wymyślne gusta. Obecnie mamy do wyboru ogrom gatunków i smaków kiełbas, jednak ten, kto choć ... raz spróbował swojskiej kiełbasy, na pewno ...

dawno temu

Barszcz biały

... należy także często niedoceniany barszcz biały. Wyjątkowy smak, właściwości rozgrzewające, poczucie sytości, to tylko niektóre spośród cech, jakie możemy przypisać tej smacznej zupie. Jeżeli ... jeszcze nigdy samodzielnie nie przyrządzałaś ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... że przepisy zawsze stanowią raczej źródło inspiracji niż receptę na idealną potrawę. Jednym z przykładów idealnie ilustrującym omawianą sytuację jest leczo z kiełbasą. Potrawa ta wyraźnie nawiązuje ... do tradycyjnego dania, jednak posiada także ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

... Zapiekanka ziemniaczana – przepis dla tych, którzy lubią jeść dania proste i pyszne. Dodatkowym atutem tej potrawy są minimalne koszty. Ziemniaki, kapusta i kiełbasa nie kosztują przecież zbyt dużo ... . Plastry zrób też z kiełbasy, paprykę ...

dawno temu

Białe sukienki

... Tegoroczne lato upłynęło pod znakiem trzech kolorów: bieli i koralu w modzie oraz mięty na paznokciach. Białe ubrania, szczególnie zwiewne sukienki, są niesamowicie kobiecą częścią garderoby, w dodatku ukochaną w tym sezonie przez projektantów. ...

dawno temu

Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie

... Ziemniaki z kiełbasą to bardzo proste i bardzo stare danie, a równie stara zasada mówi, że najprostsze pomysły są najlepsze. I rzeczywiście, w tym przypadku sprawdza się to znakomicie. Tę potrawę przygotujesz szybko i bez żadnych komplikacji. A ...

dawno temu

Właściwości białej herbaty

... Biała herbata zdobywa sobie coraz większe rzesze zwolenników. Najbardziej znane w Polsce są nadal herbata zielona i herbata czerwona. Jednak coraz częściej na półkach sklepowych można spotkać herbatę ... białą. Jest to najdroższa z herbat. Jej ...

dawno temu

Krótka historia białych kozaczków

... Pamiętacie czasy, gdy białe kozaczki święciły tryumfy? Jakież było moje zdziwienie, gdy przechadzając się po jednej z warszawskich galerii handlowych w H&M ujrzałam nic innego jak właśnie białe ... mi tylko przechodzi czy każde białe obuwie ...

dawno temu

Anglia – kraina białych koni

... Tak naprawdę nie wiadomo, kto i kiedy je stworzył. Białe konie na kredowych wzgórzach możemy zauważyć co rusz podczas wycieczki po Anglii. ... Tak naprawdę nie wiadomo, kto i kiedy je stworzył. Białe konie na kredowych wzgórzach możemy zauważyć ...

dawno temu

Zielona i biała herbata na zmarszczki

... Czy wiesz że zielona i biała herbata opóźniają proces starzenia się skóry i słabnięcia kolagenu? Pij ją do woli i wybieraj kosmetyki w skład których wchodzi ten rodzaj herbat. ... Czy wiesz że zielona i biała herbataopóźniają proces starzenia ...

dawno temu

9 kroków do białych zębów

... Nikogo nie trzeba chyba przekonywać o tym, że białe, zdrowe zęby dodają twarzy urody. Sprawiają, że kobieta wygląda młodziej, a jej uśmiech – świeżo. Jeżeli myślisz, że śnieżnobiałe zęby są wyłącznie ... atutem gwiazd filmowych i celebrytów, ...

dawno temu

Biała czekolada na gorąco - jak się rozgrzać jesienią?

... Przyszła jesień, skończył się czas napojów orzeźwiających, a rozpoczęła się era rozgrzewających trunków. Dziś prawdziwy hit. „Pyszność” w czystej postaci. Roztopiona biała czekolada z likierem pomarańczowym i bitą śmietaną. Można to określić ...

dawno temu

Koronkowe ozdoby z białej henny podbijają Instagram

... Henna najczęściej kojarzy się z ciemnymi wzorami, które królują na wakacyjnych jarmarkach. Od kilku dni w sieci kobiety dzielą się swoimi małymi dziełami sztuki, wykonanymi z białej henny. Delikatne wzory pokochały nie tylko panny młode, ale też ...

dawno temu

Powiązane Tematy