Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- przyprawy do smaku (sól, pieprz),
- 2 średnie cebule,
- 70 dkg kapusty kiszonej,
- pół kg pieczarek,
- ziele angielskie,
- listek laurowy,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany kremówki,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki z jedną cebulą zetrzeć na drobnej tarce, dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Usmażyć cienkie placki o średnicy ok 20cm. Kapustę pokroić, włożyć do niewielkiej ilości wody, dodać ziele, listek laurowy i gotować do miękkości. Pieczarki pokroić w niewielkie kawałki, a cebulkę w kosteczkę. Najpierw usmażyć cebulkę, tak aby była szklista a następnie dodać do niej pieczarki i razem dusić, aż do usmażenia. Wymieszać kapustę z usmażonymi pieczarkami i poddusić chwilkę na małym ogniu. Nakładać kapustę na pojedyńcze placki i zawijać. Wyłożyć zawijańce na posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku ok 20-30 minut.Drugie jajko wymieszać ze śmietaną i na 5 minut przed wyciągnięciem zawijańców z piekarnika polać je po wierzchu.
Potrzebne przybory:
Tarka, patelnia, piekarnik.
Jak podawać?
Podawać z maślanką lub kefirem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7-8 zawijańców |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | JANUSZ |