Składniki:
- 1 duży pomidor,
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 1/4 szklanki soku wielowarzywnego Dr Witta,
- 2 duże ząbki czosnku,
- kilka świeżych listków bazylii,
- szczypta ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz,
- kilka kropli oleju,
- szczypta parmezanu.
Jak przyrządzić?
Pomidora moczymy ok. 60 sekund we wrzątku, przewracając go co chwila, następnie wkładamy go pod zimną wodę i zdejmujemy skórkę, kroimy drobno całego pomidora z miąższem i wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat i sok wielowarzywny, wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy je do miski razem z posiekanymi listkami bazylii, dodajemy przyprawy i kilka kropli oleju oraz szczyptę parmezanu. wszystko dokładnie mieszmamy, przekładamy do garnka i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 7 min., często mieszając. Gotowym sosem polewamy nasz makaron spaghetti.
Jak podawać?
Najlepiej na ugotowany 'al dente' makaron spaghetti nałożyć sos w zależności od upodobań i posypać szczyptą parmezanu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 dla głodnej osoby |
Autor | Anka |