Czosnkowo-ziołowy sos do spaghetti

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 duży pomidor,
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 1/4 szklanki soku wielowarzywnego Dr Witta,
- 2 duże ząbki czosnku,
- kilka świeżych listków bazylii,
- szczypta ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz,
- kilka kropli oleju,
- szczypta parmezanu.

Jak przyrządzić?

Pomidora moczymy ok. 60 sekund we wrzątku, przewracając go co chwila, następnie wkładamy go pod zimną wodę i zdejmujemy skórkę, kroimy drobno całego pomidora z miąższem i wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat i sok wielowarzywny, wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy je do miski razem z posiekanymi listkami bazylii, dodajemy przyprawy i kilka kropli oleju oraz szczyptę parmezanu. wszystko dokładnie mieszmamy, przekładamy do garnka i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 7 min., często mieszając. Gotowym sosem polewamy nasz makaron spaghetti.

Jak podawać?

Najlepiej na ugotowany 'al dente' makaron spaghetti nałożyć sos w zależności od upodobań i posypać szczyptą parmezanu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje1 dla głodnej osoby
AutorAnka

Czosnkowo-ziołowy sos do spaghetti: Podobne przepisy

Czosnkowo-ziołowy sos do spaghetti: wypróbuj również

Powiązane Tematy