Składniki:
- mrozone ciasto francuskie,
- 1,5 kg szpinaku świeżego,
- ser ricotta około 250 g (można zastapić białym delikatnym w smaku twarogiem),
- 2-3 ugotowane na twardo jajka całe,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatułowa.
Jak przyrządzić?
Szpinak wrzucic na wrząca osolona wodę na 7 do 10 minut, nastepnie odcedzić i po ostygnieciu zmielić go w maszynce do mięsa, następnie do szpinaku dodać ricottę, wszystko wymieszac razem dodac sól, pieprz, gałke muszkatyłową i masa gotowa. Rozmrożone ciasto troche rozwałkowac, następnie położyc mase szpinakowo-serową i jajka całe, zawinąc całość i wsadzć do piekarnika uprzednio rozgrzanego. Gotowe kiedy ciasto sie zrumieni.
Jak podawać?
Po upieczeniu kroić na plastry grubości około 2 cm (przed samym podaniem), podawac gorące, choć zimne też dobrze smakuje.
Uwagi:
Jeżeli ktoś dysponuje parmezanem (prawdziwym), to dobrze jest dodac około garści do całości masy i wymieszać z serem. Raczej odradzam dodawanie innego sera, gdyz może wpłynąc niekorzystnie na końcowy efekt.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | Tamara |