Składniki:
- 4 piersi kurczaka,
- 15 dkg pieczarek,
- biała część pora,
- 1 łyżeczka musztardy,
- olej lub oliwa,
- kostka rosołowa rozrobiona w pół szklanki,
- 4 łyżki śmietany,
- sól,
- pieprz,
- 10 dkg kiełbasy nietłustej.
Jak przyrządzić?
Kroimy pieczarki w średnio drobne kawałki, wrzucamy je na patelnię, aby odparowały, po czym przerzucamy je do rondelka, a na patelnie wlewamy olej i wrzucamy uprzednio pokrojone w duże kawałki piersi kurczaka. Smażymy do momentu aż kawałki się zarumienią. Następnie do piersi "dorzucamy" pokrojoną w plasterki kiełbasę i delikatnie podsmażamy. Przerzucamy całość do rondelka z pieczarkami, dolewamy tam rozrobioną kostkę rosołową, dodajemy śmietanę, musztardę i resztę przypraw. Przez chwilkę jeszcze gotujemy i... pochłaniamy.SMACZNEGO.
Potrzebne przybory:
Rondelek, patelnia, nóż, deska do krojenia.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ziemniakami.
Uwagi:
Co do przypraw to kwestia indywidualna. Można dodać jeszcze ewentualnie różnego typu zioła.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Dorota |