Składniki:
- 6 jabłek,
- 1 szkl. bakali,
- 1 szkl. cukru,
- 3 jajka,
- 2 szkl. mąki,
- 1 m.ł. proszku,
- 1 m.ł. sody.
Jak przyrządzić?
Jabłka (najlepiej antonówka lub szara reneta) obrać, wyciąć gniazda i pokroić w kostkę... nie koniecznie bardzo dokładnie! Połączyć z bakaliami i cukrem i wstawić do lodówki na min 1 godz. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać (podobno koniecznie drewnianą łyżką!!!). To do blachy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą i do pieca na ok. 45-50 min. / ok. 170-175 st.
Potrzebne przybory:
Drewniana łyżka.
Uwagi:
Bakalie, które ja używam, to śliwki (kalifornijskie) i morele suszone, rodzynki, można dodać też garść orzechów.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | socha |