Składniki:
- 1/4 kubka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1/4 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 3/4 kubka pokrojonych w kostkę pomidorów bez skórki,
- 1/3 kubka posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
- makaron penne na 3-4 osoby,
- 0,4 kg średnich obranych krewetek.
Jak przyrządzić?
W garnku zmieszać oliwę z sokiem cytrynowym, dodać przyprawy, wrzucić pomidory i podgrzać. Nie gotować!
Ugotować makaron. Na minutę, półtorej przed odlaniem makaronu wrzucić do makaronu krewetki. Odcedzić. Wrzucić do miski, zalać sosem i posypać siekaną kolendrą. Od razu podawać.
Uwagi:
Coś przepysznego!!! Po kolacji nie było osoby, która by nie prosiła o przepis ;) I robi się super szybko. Można użyć pomidorów z puszki.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Lena |