Składniki:
- 4 udka,
- ok. 3 łyżek majonezu,
- ok. 2 łyżek keczupu,
- sól,
- pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwka do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Umyte udka nasmarować czosnkiem, solą i pieprzem.Najlepiej wstawić na noc do lodówki, ale jak ktoś nie ma czasu to na ok. 2 godz. Wymieszać majonez i keczup.Formę ( ja używam naczynia żaroodpornego) wysmarować tłuszczem włożyć udka(skórką do góry). Na każde udko położyć 1 łyżkę wymieszanego majonezu z keczupem i przykryć. Formę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i zostawić na ok 1,5 godziny. Po ok 1 godzinie zdiąć przykrycie żeby wszystko się przyrumieniło.
Uwagi:
Najlepiej smakuje z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Krtek |