Składniki:
1 średni kurczak, 10 szalotek, 3 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 1 kostka masła, 1 butelka czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego wina, sól, pieprz, tymianek.
Jak przyrządzić?
Kurczaka wyporcjować na 4-8 porcji (w zależności od wielkości), posolić, popieprzyć, odłożyć na troszkę (około 1 godziny) do lodówki. Na dużej patelni rozpuścić całą kostkę masła i na nim obsmażyć z wierzchu porcje kurczaka. Przełożyć do brytfanny, dodać obrane szalotki, marchew i pietruszkę (można przekroić na połowę), wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Po 20-30 minutach kurczaka odwrócić i do brtfanny wlać całą butelkę wina. Piec jeszcze około 40 min, co 20 min odwracając porcje kurczaka. Po wyłożeniu na talerze sos można podawać bezpośrednio lub zagęścić śmietanką. Podawać z ryżem i jakąś zieloną sałatą (wygląda bardzo dekoracyjnie, bo sos robi się troszkę fioletowy, więc na talerzu trikolor).
Uwagi:
Przepis jest swobodną interpretacją przepisu, który znalazłem jakieś 15 lat temu w gazecie (tytułu nie pamiętam).Niestety wycinek zaginął i przepis jest przygotowywany z zawodnej przecież pamięci :-). Niemniej danie jest pyszne. Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | emaus |