Składniki:
ok. 0,7 kg ziemniaków,
0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
3 pomidory,
2-3 cebule,
natka pietruszki,
jajko,
bułka,
sól, pieprz, papryka słodka sypka,
olej,
koncentrat pomidorowy
Jak przyrządzić?
Na rozgrzanym oleju smażymy obrane, umyte i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę, sól, pieprz i paprykę wyrabiamy i formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Kiedy ziemniaki będą zarumienione, zdejmujemy je z patelni i na tym samym oleju smażymy klopsiki. Do garnka wlewamy trochę oleju, szklimy cebulkę pokrojoną nie za drobno, następnie wrzucamy pokrojone, obrane ze skórki pomidory, smażymy 2 min, dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, paprykę sypką, po ok. 5 min wlewamy pół litra gotowanej wody, wrzucamy klopsiki i ziemniaki, delikatnie mieszamy i gotujemy 10-15 min na małym ogniu. Smakujemy, ewentualnie dodajemy soli, pieprzu - czego za mało.
Potrzebne przybory:
Każdy ma je w kuchni.
Jak podawać?
Do potrawy chlebek. Mam nadzieję, że będzie smakowało tak jak mnie:-)
Uwagi:
Potrawa jest od mojego chłopaka Turka, więc napisałam mięso wołowe, ale wieprzowe pewnie równie dobrze smakuje.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | morelka191 |